petak, 14. listopada 2011.

Junaci Pavlove ulice

Naziv knjige: Junaci Pavlove ulice
Ime pisca:Ferenc Malnar
Bilješke o piscu: Mađarski književnik Ferenc Malnar rođen je 1878. godine u Budimpešti. Njegova poznata djela su: Čamac bez gospodara; Eva; Junaci Pavlove ulice i drugi. Ferenc Malnar je preminuo 1952 godine.
Likovi: Nemeček, Gereb, Boka, ostali junaci, crvenokošuljaši, Nemečekovi roditelji te susjedi, Slovak i njegov pas, čovjek koji je prodavao halve. 
Vrijeme radnje: proljeće, ljeto
Mjesto radnje: grund, nemečekova kuća, botanički vrt, škola
Tema: Borba pavlečana i crvenokošuljaša.

Ideja: Nije važno koliko si jak nego koliko srce nosiš u sebi!!!
KRATAK SADRŽAJ: 
                                              JUNACI PAVLOVE ULICE
Jednog dana crvenokošuljaši su dječacima uzeli pikule. To su rekli Boki.On je bio najstariji i odredili su ga za vođu Pavlove ulice. Boka, Nemeček i Čonakoš su otišli u botanički vrt. Tamo su im ostavili papir na kojem je pisalo da su bili tu. Ali među crvenokošuljašima je bio Gereb. Boka, Nemeček i Čonakoš su se morali sakriti jer su ih primijetili. Nemeček se prehladio ali se ipak morao sakriti u bazen. Tu u bazenu je bila vrlo, vrlo hladna voda. Otišli su kućama. svi su znali da je bolestan ali su isto znali da je Gereb izdajica i izbacili su ga. Nakon nekoliko tjedana su ga primili jer se spremao rat , on im je rekao da neće biti taj dan rat nego slijedeći. Tako je i bilo. No u bitci su počeli gubiti, ali došao je Nemeček od kuće i gurnu Feri Ača(vođu crvenokošuljaša). Doveli su Nemečeka kući no on je bio tužan jer su mu ime u knjizi napisali malim slovom. Boka mu je rekao da su ispravili to, no nije im vjerovao. Kada su ostali došli i pokazali to on je već bio mrtav.

Broj komentara: 7: